lördag 27 april 2013

Mjöd

Mjöd av den lättjästa varianten med socker o citron.

Tänkte återuppliva lite barndomsminnen.
Mjöd brukade man göra till valborgsmässoafton (vappen) och 1:a Maj.


Recept är det väl lite si-å-så med (det finns säkert på internet).
Här "kör jag på fri hand".
Farin- och strösocker, totalt ca 1kg på 8liter vatten.
Ett par citroner, saften alltså + gula delen av skalet. Borde kanske tagit tre.
Koka ihop och tillsätt en dutt jäst när det svalnat.


Låt stå, buteljera utan citronskal efter ett en eller ett par dagar, i stora PET eller tomma brännvinsflaskor eller vad du har tillgängligt. Lägg i några russin och en tesked socker per flaska. Förvara svalt. Brygden är klar när russinen flyter upp till ytan. Avnjut tillsammans med finska struvor (återkommer till dem)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar