tisdag 31 oktober 2023

Jävla POSTNORD

Idag var det dags igen. Hade beställt ett paket med hemleverans.

I går kom ett SMS från Postnord, där det meddelades att paketet skulle levereras den 31a oktober mellan 1700 och 2200.

Idag svek dom det löftet.

Glad i hågen satt jag och deltog i postnordlotteriet. Kl 2143 matade jag in paketnummret i deras app med följande resultat.

Va i helvete "gick inte att avisera kunden via SMS". Det gick iaf att avisera, via SMS, att dom skulle leverera idag

Sist o slutligen fick jag nu ett meddelande om att tyvärr kunde dom inte leverera men jag får nytt meddelande om när jag nästa gång kan  beställa leverans. Vadå beställa nästa gång. Leverea paketet snarast.

Vilket skitföretag. Att någon ens anlitar dem.

Jag förstår nog att vad dom vill är att jag skall åka 50km ToR för att hämta paketet hos dom så att dom kan spara in på körningar.

/Edit, dagen efter.

Och idag fick jag valet att välja, hämta själv redan idag eller välj hemleverans om ett par dagar. Kommer dom ifall jag väljer hemleverans eller...

torsdag 19 oktober 2023

Höstmörker

Gör en sista raid med husbilen. Chansar på att det inte blir is å snö på en gång även om det kommer snöblandat regn.

0-gradigt men inte vinterdäck, ännu.



Mörkret har kommit men i stället ser man ljuset i eländet.


Är det lilla eller stora Karhu?

lördag 14 oktober 2023

Batteritänk

I husbilen har vi en 18V Makita batteridriven dammsugare som efter initialt motstånd, av hon som nyttjar den, nu lovprisas.

Nu har jag tänkt vidareutveckla detta genom att införskaffa en lite 18V Makita grensåg eller motorsåg för lokal anskaffning av brasved. Men för det behöver man tänka sig för hur man skall/kan ladda batterier.

Senast senaste besöket på återvinningen fixade lite utgångsmaterial. Jag brukar alltså återvinna, "byta till mig", grejor jag tycker jag behöver. Nu fick jag med mig 3st trasiga Makita batterier och en PA11 gasolflaska.

 

/Edit
Made in China, resp. 2st Japan. Skiljer lite mellan BMS-korten. Japan batterierna hade dåliga celler, vilket haverart BMS-korten medan China verkar ha OK celler med dåligt BMS. Nya BMS-kort beställda. Se nedan.
Edit/

Beroende på ifall det bara är battericellerna som skall bytas (och säkringen repareras) eller även batteriskyddskorten som skall bytas så kommer dom att konverteras så att dom kan laddas från bilden 12V. Ja, jag vet att Makita har en batteriladdare som kan drivas på 12V (DC18SE) men ifall det inte behövs så behövs det inte.

 
Med den dylik konfiguration borde man kunna ladda batteriet med lämplig spänningsadapter via 5,2mm jacket eller så har jag batterikontakter från skrotade maskiner, jag kan använda i stället, kanske.

Kan bli riktigt bra det med en matande boost konverter från 12V => ca 20VDC som laddare

/Edit 20023-10-16
Var inne hos lokala Makita reparatören och tiggde till en batterikontakt samt hittade en likadan i skrotlådan.


Nu skall det bara printas lämplig hållare bara dom får ordning på Thingiverse's hemsida
Åtminståne fungerade den inte i helgen.

fredag 13 oktober 2023

13:e

Fredagen den 13:e skall ju vara ett dåligt omen och filmen med det namnet är en av de filmer jag inte tycker jag borde betalt för att se. Otäck.

Från det ena till det andra. Härom natten vaknade jag 0430 och hade en refräng snurrande i huvudet. Vad är nu detta. Jag har inte lyssnat på The Tubes på år och dag.

 
 
Och så hoppar jag till nästa ämne.  I kväll höll jag bl.a på med det "hemliga" projektet, undrar ifall det någonsin blir klart. Går trögt, minst sagt.
 


 
Köpegrejer.


 

onsdag 11 oktober 2023

Skohylla

Skohyllan, jag nästa kasserade (i annat inlägg) tog ny fart i förra helgen.

Spände upp lådan (Euroback från B-tema) mellan två plankor och körde ner 10mm på varsin långsida med överhandsfräsen, för att den skulle rymmas ut genom luckan.

Monterade utdragsskenorna (expanderbeslag) under lådan och använde de sargade brädorna som prototypram eller permanent ifall jag är lat, vilket jag brukar vara.

Ramen passade som handen i handsken. Emellanåt har man tur som en tok.

Lådan fungerar alldeles utmärkt. Naturligtvis ser jag en viss utvecklingspotential.

tisdag 10 oktober 2023

Goddag yxskaft

För en månad sedan kom den årliga inbjudan till att köpa ved från Hälsingland, Alfta mera bestämt. Nu hade det "på grund av omständigheter" blivit dyrare i år igen. Redan förr-förra året noterades en försämring på den nu från Estland importerade veden! Förmodligen plockad spillved efter någon skogsmaskin. Sand & lera, inte bra för yxan heller.

Att just denna ved är dyrare än konkurrenternas, även utan kvitto, kunde jag väl förlika mig med men inte med den osäkra leveransen. 

Dvs veden skulle ha levererats förra söndagen men inte dök upp på pga punktering, detta kunde jag förlika mig med, men nu i söndags skulle den levereras. Jag fick vänta hela dagen innan jag kl 23.30 fick ett samtal: "jag hade räknat fel, det finns bara 15 säckar kvar så jag levererar någon annan gång". Oseriös skitgubbe. Säkert sålt ett par pallar extra till någon annan under dagen.

Nu hittar jag någon annan leverantör.

måndag 9 oktober 2023

Tilläggsblå

Innan jag åkte ut med husbilen, senast, hade jag en misstanke om att det snart var dags för påfyllning av Urea. Passade på att inhandla två 10L dunkar på B-tema.

Som vanligt blev man ju "lurad" men egentligen inte förvånad.

Likväl som på Statoils dunkar så följer det med en slang, eller hällpip dom kallar den på B-tema:

"Dieselavgasvätska för användning i dieselmotorer med SCR-teknologi och i enlighet med instruktioner i förarhandboken. Används för att uppfylla europeiska utsläppsnormen Euro 6.
Använd medföljande hällpip för säker påfyllning. "

Skillnaden mellan hällpipen och slangen från andra leverantörer är:
1. Hällpipen är för kort för att kunna användas för "säker påfyllning" för min husbil, Fiat Ducato.
2. Änden av hällpipen som skall in i påfyllningshålet är för kort för att öppna den interna ventilen.

Även om man är två personer, en som håller i dunken och som håller pipen så resulterar det i att det mesta av innehållet rinner över händer, bil och skor.

Och naturligtvis kan inte en fungerande slang från annan dunk användas eftersom B-temas dunkar har avvikande gänga. Alternativet är att hälla över innehållet till en dunk med fungerande slang men då måste man göra det redan hemma eller släpa med sig en tom dunk med slang. ELLER köpa från annan leverantör vilket är dubbelt så dyrt, minst.

Jävlas skit. För att använda b-temas produkt av annars krävs ytterligare en b-tema produkt (500kr batteridriven pump) som förmodligen inte heller fungerar, och alltså kräver fungerande batteri. Vilket resulterar i att man måste släpa med sig en massa extra skit.

Letar nu norm för påfyllningen för att hänvisa till. Tyvärr har jag inte hittat något om den interna ventilen, ännu.