tisdag 28 februari 2023

Epos

Idag på Kalevaladagen (Kalevala=Finlands nationalepos) länkar vi även till en mera modern variant.

Här en länk till berättande förklaring till bilden nedan

Sampos försvarare av Akseli Gallen-Kallela.
Väinämöinen, Ilmarinen och Lemminkäinen har stulit Sampo från Pohjola.
Louhi hinner fatt dem i skepnad av en jätteörn.

Här länk till Don Rosa's version

lördag 25 februari 2023

Snurrad

Fortsatte med antennen idag. Högimpedansspolen skulle tillverkas.

Allt gick bra tills jag mätte resultatet. Skulle kanske mätt innan jag klippte tråden. Nu skiljer resultatet 9% från de angivna 35uH impedansen i byggbeskrivningen.

Hade det varit bättre att inte haft något mätinstrument utan litat på byggbeskrivningen?

/EDIT 2023-03-23 Funderade lite på detta, kan mätresultatet påverkats mycket av mätfrekvensen 200kHz i förhållande till spolens arbetsområde som ligger mellan 7-14MHz ?  EDIT/

Hoppas det går att kompensera någorlunda med längden på antennen för jag fortsatte med bygget.

 
Sitter nu o fnular med min TYT UVF9D, kinarado, den jag köpte för några år sedan. Förmodligen är den "helt laglig" så länge jag inte trycker å Sänd-knappen och börjar prata lika mycket skit som andra gör på dom frekvenserna på lö-kvällar 😁
 
Lyssnar mest på FM radio och de enstaka meddelanden från bärgare och larmfirmor jag lyckas höra med den lilla antennen som följde med. Byggde en bättre GP antenn men har inte monterat den på hustaket, ännu... 

Kanske skulle köpa en billig Bingfu antenn från Amazon och en adapter. Kunde även använda den till mitt RaspberryPi SDR-projekt. Såg att någon tyckte den antennen var bra för SDR. Just nu kör jag SDR:en på den lilla antenn som följde med DVB-T USB-modulen. Men för det behöver jag en BNC till MCX adapter eller kabel så kanske jag skulle köpa en bättre eller annan SDR modul?

Den provisoriska programmeringskabeln jag byggde till TYT:en är sedan länge försvunnen så jag köpte en på tradera men det var då ett bakslag. Antingen är den trasig eller så saknar jag drivrutiner till USB-porten på datorn.

fredag 24 februari 2023

Småplock

Letade ju Starlock brickor till CB450 emblemen. Peter på Jacking hade lösningen (som vanligt kan man nästan säga).


30kr för 12st, inklusive frakt och en isskrapa, som hittat.

Märkligt nog dök det upp orginal Honda spärrbrickor, på Tradera, dagen efter jag beställt. Dock 120kr plus frakt för 4st så mitt köp blev 2kr 50 öre per styck mot traderasäljarens ca 45kr st. 

Skulle jag kasta bort de 8st jag inte behöver så skulle inte styckepriset ändå bli mer än 7,50 per styck. 


Småpegarna åt sidan så har även klockverktyg och klockglas mm anlänt




Resultatet av den operationen? Bajs, jag skall omgående beställa fler och ännu dyrare verktyg.

"Erfarenhet går hand i hand med misslyckanden"

/grogg

fredag 17 februari 2023

1:49

Måste ju bara bygga antenn till Sailor, radion. Hittade en byggsats till en ändmatad trådantenn med impedanstransformator 1:49. Det finns naturligtvis färdiga att köpa men det är ju mycket roligare att bygga ihop något själv. Kunde ju ha köpt alla komponenter i lösvikt men det hade förmodligen blivit lika dyrt, minst, och tagit mycket längre tid att få hem komponenterna.

 
Började med impedantransformatorn (dvs "huvudspolen") och det var ungefär så långt jag hann innan det blev hundpromenaddags.
 
 
Antennspolen för anpassning av antennen till lite "längre" våglängder får jag återkomma med.

Fick även ett paket, häromdagen, med mätinstrumentet jag borde ha köpt för två-tre decennier sedan, en LCR mätare. Å andra sidan har radiointresset gått på halvfart alltför länge. Nästan så att digitaltekniken hunnit ta över under tiden.

 
Tänkte börja med att läsa manualen och blev kallsvettig, fick flashbacks från VTL (Vasa Tekniska Läroanstalt) om teoriämnen jag inte gillade. Iofs är det inte så farligt när det gäller rena "enfasapplikationer" som när man skall försöka sig på beräkningar i trefassystem

Därpå följande sida gjorde att anspänningen lättade:
 
Normal Use - Fully Auto Mode

 
Men även om instrumentet är rätt avancerat och även klarar impedansmätning så kan det knappast avgöra permeabiliteten i ferrit-/ringkärnor. Dvs vilket/vilka användningsområden/frekvenser återvunna kärnor är lämpade för...

lördag 11 februari 2023

Militärljud

Kunde bara inte hålla mig när det dök upp en LS-454/U för några veckor sedan. Utöver det fick jag hankontakten av en snäll radioamatör så jag behövde inte klippa kabeln heller.

Högtalaren har omkopplare för val av impedans 8ohm eller 600ohm. Nu skall den bara monteras i min "Radio-Cave" och anslutas till SP600:an. Förväntar mig inget Hi-Fi ljud utan säkert sämre än tidigare lösning.

Annat då? Införskaffade färger för att bättra på emblemen till CB450 sidokåporna, och bättrade på.

Resultatet "får duga" men jag lägger nog på lite till eftersom bakgrunden bitvis skiner igenom. Kanske väljer klarlack oxå eftersom jag inte tror färgen klarar bensin o olja. Valde svart bakgrund framom original brunaktig.

Sen tittade jag lite närmare på sidokåporna och jämförde med andra jag har (de plåtrena). Dom skiljer i storlek o utförande. Detta var en nyhet för mig, kanske Skrotbaronen kan hjälpa här? Vad skiljer mellan modellerna? Är den den plåtrena, för K1 och/eller K2? Till CB450 är jag hundra på att det är.


 

/EDIT

Efter efterforskning tror jag att dom plåtrena sidokåporna kommer från en K3:a 
Dom följde med ett rullande chassie jag köpte av Skrotbaronen, för länge sedan, innan han blev skrotbaron.

 
 

lördag 4 februari 2023

Dekaler

 Eller vad det nu kallas. Fick med några, bättre begagnade, med CB450 tanken jag köpte.

Här de två jag jag fick, jämfört med den som sitter på hojen/sidokåpan. Dom har olika färgnyanser på bakgrunden samt att den översta inte har någon vit färg runt om eller i 450-siffrorna (och så har någon kladdat ner dem med klarlack). Som extra kan man, ifall man kollar riktigt riktigt noga, notera att någon (jag) har gjort genomgångsskruv på originalet. Borrat och gängat för M3, genom märket. Syns svagt uppe till vänster.

När det gäller märkena som skall sitta på tanken så saknade dom fäststiftena (avbrutna) och så hade någon borrat hål för genomgångsskruvar + att dom var spikraka och inte böjda längs tanken.


Modellkoden 335  (märkligt nog "baklänges uppochner") på baksidan, indikerar att dom kommer från en CB125:a eller liknande. Men hade inte dom svarta bokstäver. The plot thickens. Det följde även med en Honda vinge, en liknande som fanns på 125:an. Kan man dra någon slutsats av det?

CB125B6:an, den med "likkisttanken" borde ju ha haft spikraka dekaler... men modellkoden stämmer inte

Undre är den korrekta modellen. Ser mer kraftig ut, lite större också. Men det är nog inte många som vet eller ser skillnaden. Jag nöjer mig med de som kom med, tillsvidare.

Medan jag letade genom mitt lilla reservdelslager, hittade jag även ett NOS tanklock att ersätta det smårostiga, med rutten gummipackning, som dessutom saknar låsmekanismen/-flärpen..

Bensinkranen jag fick med var ett renoveringsobjekt men jag hittade även en NOS bensinkran bland mina delar.

Nu börjar det kännas som en totalrenovering av tanken så omlackering blir det. Undra vem man skall anlita för att lacka om den. Känner ingen lackerare och jag vill ju inte chansa. (har iofs rätt färgnyans på spraybomb men det är väl det sämsta alternativet...

Dekalerna/sidomärkena då? Bockade till dom så att dom hjälpligt följer tanken

 

Svarvade till nya fäststift i Alu och limmade fast dom. Återstår att fylla igen de gamla borrhålen och kladda på lite bättringsfärg. Får leta hobbyaffär, dom brukar ju ha färger på små burkar.

 
Sen behöver jag några spärrbrickor för att fästa sidokåporna. Var får man tag i sådana och hur vet man vad rätt dimension/beteckning är för 3mm stift? Egentligen borde jag ju ha sådant, jag har ju et antal   sidokåpor sedan tidigare men dom kom kanske kom utan märken/dekaler?

Eller så köper man en sats från Amazon innehållande de 4st jag behöver och en massa jag aldrig kommer att behöva

fredag 3 februari 2023

Ofullbordat

Letade vridkondensator till tilltänkt radiobygge. Hittade ofullbordade projekt från ungdomen. trodde jag visste vad det var och letade på webben. Mycket riktigt, ett FM-sändarprojekt, Josty Electronic HF65.

Borde väl färdigställa och testa? "Radio grogg - nattens o fyllans musik" eller någon bättre slogan.
Redan på nätet varnas för att sändaren frekvensspridning är "bred", så den stör förmodligen...

Hittade tre olika byggbeskrivningar på nätet. Dansk, Norsk och Holländsk. Man har varierat lite på beskrivningarna samt på elektrolytkondersatorernas och transistorernas specifikationer. Den danska specifikationen lovar mest, upp till 1W uteffekt vid 45V matningsspänning. Längre ner i texten pratas om en toppeffekt på 5W men misstänker att transistor T1 på 0,8W brunnit långt innan dess så även komponenterna runt den.

Noterade att den föreskrivna transistorn T2, BD170/172, hade jag redan ersatt med en mera fördelaktig BC547. De två föreskrivna elektrolyterna hade jag ersatt med tantaler (komponentvärdet 4.7uF lika som i den danska byggbeskrivningen men spänning 25V som i den norska).

 

 
Det andra projektet jag hittade är mera intressant men till det har jag inte hittat något kretsschema. Vad det skulle bli är lite osäkert men definitivt något FM, antingen ett slutsteg eller sändare.

Letar jag vidare på sidor som den här eller den här så lär jag väl hitta ett passande kretsschema till det projektet, så småningom.

/EDIT 2023-02-09
Har letat mer information om det "nedersta" ofullständiga bygget. Får nog leta på annat håll, någon sändare verkar det inte vara. Kanske en antennförstärkare.

onsdag 1 februari 2023

Pussel

På skroten hade dom ett 5000 bitars Öhlinspuzzel.


Tyvärr saknades det nog en del bitar för att kunna färdigställa kompletta gaffelben. I annat fall hade jag satsat lite.

Försökte frammana något projekt man kunde använda delarna till men kom bara att tänka på någon typ av brännvinsdispenser. 

Den idén lade jag ner när minnesbild från ungdomen dök upp. Från den gången jag hällt över vodka i en fältflaska av aluminium...

Sen kom en stor pusselbit, till min orginal CB450K5, med posten. Har äntligen lyckats köpa en tank av rätt modell. Renoveringsobjekt, men i alla fall.


I rätt färg o allt. Kanske ska nöja mig med bucklor o skavanker som dom är. Den behövs ju bara för veteranbesiktning i Finland.