söndag 14 juli 2013

Likkistspikar

är vad man populärt kallade filterlösa cigaretter i pappaskar som t.ex. Saimaa, Armiro och Fenniasom bl.a. tillverkades i tobaksfabriken Strengberg i Jakobstad och senare även i Härnösand

Nedan den Klubb 77 som tillverkades i Åbo av Rettig som senarte gick ihop med StrengbergRettig-Strengberg kom att tillverka klassiker som COLT

Ett av konkurrerande märken var Fennias's Työmies (sammansatt ord av Työ=arbete, mies=man)Förutom Cigaretter / Likkistpikar tillverkade Strengberg även värdens bästa snus samt Pikanell.

Pikanell var en tuggtobak som levererades som tobaksfläta/-rulle. EN gång beslöt jag att testa eländet och det var fruktansvärt. Efter ca 30s hade hela tungan och halva halsen domnat bort och illamåendet satte in. Försök tänka dig hur du skall spotta ut när tungan inte längre lyder kommando.Åskådarna hade iaf roligt.

Snuset levererades i plastdosor, både locket och dosan var av plast. Fanns både som Grovt (rött lock) och Fint (guldfärgat lock) med svart dosa. Snuset var både starkt ock stärkande. Besökande rikssvenskar spottade oftast och påstod att det var ammoniak inblandat. Kuriosa är att enda starkare snus jag smakat var Bengt Sändh's konjakssnus.Vill minnas att snus, på 60-talet, kunde köpas i paket liknande nutidens mjölkpaket. Har ett svagt minne att jag åt direkt ur faderns paket en gång när jag var väldigt liten.

Efter att Swedish Match lagt ned fabriken* så försökte man på Åland att återuppta tillverkningen under eget märke "Åländskt Skärgårdssnus" (samma dosa med klistermärke på locket) med hur det nu gick med EU och allt annat överförmynderi så har jag för mig att det gick i graven det oxå. Dock finns det fortfarande de som har orginalreceptet så det borde gå att få tag i, ifall det är någon som vill tillverka själv.

*År 1762 grundades en tobaksfabrik i Jakobstad. Fabriken var verksam ända till slutet av år 1998. Den var vid nedläggningen den nästäldsta verksamma tobaksfabriken i världen.

Fotnot.
Vid Strengbergs tobaksfabriker i Jakobstad, Hörnösand, Köpenhamn och Oslo tillverkades även Cigarrer.

1 kommentar:

  1. Strenbergs grova snus var extrapopulärt på 1980-talet. Kommer bra ihåg plast dosorna. Ännu i början av 1990-talet var Armiro relativt populär, också. Då i blå, normal cigarett paket. Om jag kommer rätt ihåg så kostade en ask Armiro 9 mk.
    Tack för fina bilderna, nostalgi :-)

    SvaraRadera