tisdag 24 oktober 2017

Stendumt?

Inför vintern funderar jag, ännu en gång, på att fylla den gamla vedspisens ugn med täljstensblock som värmemagasin.

Jag tvekar fortfarande, inte för att 13st täljstenar at 175kr/st (+frakt) är en oöverkomlig summa utan för att jag inte är helt övertygad om att det är någon större nytta med en sådan lösning.

Dvs. spisen är primärt gjord för att hålla jämn värme för matlagning samt kräver ett visst grundflöde för att det inte skall ryka in. Har jag gått och lagt mig när väl elden brunnit ut och inte stänger spjället skyls spisen rätt fort. Men å andra sidan så skulle värmen som "går till spillo" lika bra kunna värma så väl täljstenar som skortsensstocken på vägen ut. Frågan är bara ifall nyttan är värd besväret.

Frågar man dom som lever på att sälja täljstenar så är det en ypperlig idé. Eldabutikerna vill inte hantera så små mängder stenar och jag har även fått berättat för mig (av dom som säljer gamla spisar) att jag med fördel kan spara täljstenspengarna, pilla loss och sälja vedspisen också för att köpa en riktig kamin för pengarna.

Det enda negativa förutom kostnaden är att jag inte är helt säker på att ugnens botten klarar 50kg utan att rasa ihop. Då blir det tråkigt. Detta slutar väl med att jag funderar på samma sak ännu nästa höst...

3 kommentarer:

  1. Ta absolut inte bort vedspisen..En kamin går väl inte lika bra att laga mat på ?

    SvaraRadera
  2. Det blir inte mycket mat lagat på den men den får stå kvar. På Josef Davidssons påstår dom att man sparar 30% vedåtgång genom att fylla ugnen med täljsten. Inte "upp till 30%" utan 30%, fan tro't!?

    SvaraRadera
  3. Har nu 4st Täljstenar i ugnen sedan några år. Kan inte påstå att det skulle vara någon märkbar skillnad.

    Fortfarande vet jag inte hur de TVÅ spjällen skall ställas för maximalt tillvaratagande av värmen ur rökgaserna. Ingen sotare jag har frågat, förstår sig på hur cirkulationen i skorstensstocken ändrar med spjällägena

    SvaraRadera