söndag 2 juli 2017

Xtra allt & länkar

Nu har jag snart provar allt för att eliminera det vinande ljudet som verkar komma  från framänden.

Bromsslangar och bromsok bytta, huvudcylindern genomgången


Provkörde hastighetsmätarvajern och mätaren  med borrmaskinen. För säkerhets skull provkörde jag även utan hastighetsmätarvajern ansluten.
 
  
Bytte dom sprillans nya SKF-lagren och packboxarna

Kan det vara så jävligt att det är däcket som viner???
Kan sådana fenomen uppstå när någon ändrat vinkeln på gaffeln genom att sänka kronan på gaffeln. Hojen svänger nu så lätt (som en cykel) att man nästan måste kämpa emot.

Nästa alternativ skulle vara ljud från drivpaketet (kedjan) / växellådan (utgående axel / koppling) som fortplantas på något vis? (studsar inne i halvkåpan eller nåt)

Började byta drivpaketet och stötte på patrull med en gång. Främre drevet satt som gjutet. Eftersom muttrarna till bakdrevet skall vara dragna med dubbla momentet, 60Nm, och det lossade med vanlig 14 blocknyckel så hade man ju hoppats att muttern till framdrevet (30Nm) skulle lossa lättare.

Enligt min Clymer: -"Have an assistan to apply the rear brake and loosen the nut". Jo pyttsan. Med frugan stående på bromspedalen och full kraft på spärrskaftet så hände absolut ingenting.


Låste sedan kedjan  runt bakaxel och använde en hävstång på ca 1m, ingen reaktion förutom att skruvmejseln kroknade en aning .


Efter försiktig värmning med gasol i kombination med krypolja, ca 5ggr, gjordes ett nytt försök. Stod och gungade med hela kroppsvikten (95+kg och 1m hävstång, alltså minst 95Nm) längst ute på hävarmen och se, det small till och muttern lossade utan att något gick sönder.

Har nog inga större förhoppningar att oljudet försvinner med denna åtgärd. Jag får väl åka till besiktningen och förklarar att "den här modellen ska ha ett vinande ljud" så får vi se vad dom säger.

Ifall jag har frugan att ta med ett depåstöd i bilen så borde dom ju kunna spinna hjulet för att se ifall ljudet verkligen kommer från från framänden. Tycker förresten att dom kunde ha adekvata stöd på besikningen för hojar som sakna centralstöd och inte har ramrör under motorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar