torsdag 29 maj 2014

Mått

Satt och funderade på längden (a) på de övre länkarmarna som skall tillverkas. Längden på dessa är ju  beroende av både längden (d) och vinkeln på styrhuvudet.


Naturligtvis borde man även ta i beaktande hjulaxels infästning i förhållande till de andra ledpunkterna. Ännu mera komplext blir det ifall man räknar in triangeln framhjulsaxel, bakhjulsaxel (ofjädrad) samt styrhuvudet. Gissningsvis är det ideala att försprånget inte ändrar vid fjärdingsrörelse i framgaffeln

En ide jag har är att simulera det hela i något datorprogram, vilket kräver en hel del arbete att konfigurera. Enklast hade det ändå varit ifall man kunde ha hittat en likadan gaffel att mäta på, eller åtminstone mått från en liknande gaffel.

Någon som kan hjälpa? Annars lutar det åt trial and error metoden...

2 kommentarer:

  1. I mitt fall så är det alltid det sistnämnda alternativet som gäller. Är man vedbomekaniker så är man, med ÅsaNisse som förebild. Vet Du vad Du ska sätta den på eller växer skapandet fram efterhand?

    SvaraRadera
  2. Jag har väl en idé men ingen ram. Troligtvis blir det att bygga en rörbock ifall inget lämpligt ram dyker upp.

    Förresten, när jag har dig på tråden, vad är det för bredd på den övre kronan på Änglavingen, axeldiameter samt diameter på "styrstolpen". Sen undrar jag ifall det är fasta risers eller ifall de är en integrerad del av kronan.

    Varför tillverka själv ifall det kanske går att köpa.

    SvaraRadera