onsdag 10 februari 2016

GasAr

Fick en snilleblixt, trodde jag, när jag kom på att jag ju har Mison Ar till TIG:en och det ju stod Argon Mix på regulatorn till MAG:en

Men så enkelt är det naturligtvis inte, det är ju förstås någon skillnad, avsevärd eller inte har jag ingen aning om ännu. Nedan AGA's förklaring.


MISON 8:   Ar +   8% CO2 + 0,03%NO
MISON 18: Ar + 18% CO2 + 0,03%NO
MISON 25: Ar + 25% CO2 + 0,03%NO

MISON Ar: Ar + 0,03%NO

Det behövs alltså CO2 i MAG gasen, kanske för att det skall spraka & spruta. Det är väl just sprutet som folk som provat att svetsa med 100% CO2 är lessna på. Undrar varför man inte skulle kunna använda Mison Ar rakt av till MAG:en

Eftersom jag nu har både Mison Ar och CO2 så borde jag alltså kunna blanda till en flaska MAG gas ifall jag känner för det!?

---

Sen var det ju frågan om hur mycket flöde man skall ha och hur man skall kunna mäta.
Som jag förstått skall man vid Mison ha motsvarande liter/minut som gaskåpans diameter. Alltså 16mm gaskåpa motsvarar 16 l/min. Använder man ren CO2 skall flödet vara 1/10 alltså 16 mm gaskåpa ger 1,6 l/min.

Men ifall man nu skulle råka har en regulator som har två klockor som endast visar tryck. Kan den användas? Går det att beräkna om slagtryck till liter/minut. Hur fungerar den regulator/klocka som visar flödet?

2 kommentarer:

  1. Jag kör bara på känn...Vrider på lite gas tills svetsen ser bra ut.Det visar nästan ingenting på mätaren,men vad gör väl det ?

    SvaraRadera
  2. Var glad du att du inte behöver stå ute i blåsten och svetsa...

    SvaraRadera