torsdag 18 februari 2016

Storebror

Storebror ser dig, kanske!?


Nu sitter grogg och funderar på att uppgradera säkerheten/övervakningen på "hemmanet", för andra gången. Första gången (efter att skåpbilen blev utsatt för inbrottsförsök) gav jag upp p.g.a. hur omständligt det är.

Naturligtvis är det ju en hel vetenskap att välja ut det optimala kameraövervakningssystemet för just det aktuella objektet. Det skall väljas mellan DVR & NVR, sedan skall det beslutas ifall det skall vara analogt eller digital. Skall det vara trådlöst eller kabel. Spänningsförsörjning separat eller PoE (spänningsförsörjning över nätverkskablaget.). 

Ska det var köpe-inspelningsutrustning eller bygga själv av gammal PC. Kanske medföljande programvara eller Linux-distribution.

Hur stor upplösning 700P, 920P eller 1080P? Linsstorlekar i förhållande till CCD-storlek. Dvs. vad blir det för optimalt avstånd och vidvinkel. Vad klarar systemet för avstånd på IR, i mörker. Det vara PTZ, panorering-zoom-tilt? Dom-kamera med 360-graders panorering och zoom och inställbar för att följa rörelser. 

Skall det köpas svindyrt lokalt eller med osäker kvalitet från Kina. Troligtvis kommer även den lokal, dyra utrustningen från Kina men då hoppas man på att måndagsexemplaren redan är utsorterade. Värst är det ju ifall det man köper på interwebben skulle vara både dyrt och dåligt3 kommentarer:

 1. Jag läste för ett tag sen att dom moderna tjuvarna sätter igång en störsändare vid inbrott som slår ut både larmet och mobiltelefonen.En tonåring hade gömt sig i en garderob under inbrottet och försökte förgäves få täckning på mobilen. ska du skaffa larm så ska det vara analogt.

  SvaraRadera
 2. Kameraövervakning är ju bara till nytta om man känner igen tjuven så det kan ju vara bra om Du känner den skyldige annars bortkastat. Larm för att hinna skjuta den fan eller bara skrämmas är ju OK.

  SvaraRadera
 3. problemet med det "analoga" digitala är att detta förutsätter en kopparlina fram till huset, något som kanske är ersatt med fiber numera...

  Kan ju vara så att "high-tech tjuvarna" (som förmodligen är vanliga pundare i 90% av fallen) i så fall säkert börjar med att fimpa in och utgående kablar från huset.

  Kameraövervakningen är förmodligen bara dyr och filmar rådjur och andra djur 99,99% av tiden. Men när det gäller ofog så kanske man känner igen kvarterets ungar.

  SvaraRadera