torsdag 25 augusti 2016

Avstånd

I dagarna rapporteras i finländska media att en finländsk astronom hittat en jordlik planet vid Proxima Centauri. Den stjärna som ligger närmast vårt solsystem, endast 4.2 ljusår bort.

Aftonbladet kontrar med replik av Den Svenske Astronauten.Antingen är astronauten felciterad eller så har han tappat kontakten med verkligheten. Eventuellt fantiserar någon om att mixtra med tid och rum och bemästra så kallade maskhål, dvs genvägar i rumtiden.

4,2 ljusår är helvetiskt långt borta. För sonden New Horizons som skickades till Pluto tog resan ca 9 år. Till Proxima Centauri skulle sonden behövt 78 000 år. Den amerikanska rymdfärjan (innan den pensionerades) skulle behövt 165 000 år för en enkelresa.

Som perspektiv.

När vi efter att ha uppgraderat programvaror hos en kund, för att säkerställa datorerna mot den så kallade milleniebugen, hade möte med driftpersonalen:

En yngre kille steg upp och menade att det var jävla märkligt att man inte redan hade förutsett detta när man skapade datorernas operativsystem och programvaror och att han var säker på att det skulle bli samma jävla problem vid nästa millenieskifte... varvid allmän munterhet spontant utbröt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar