söndag 16 februari 2014

Puts

Häromveckan när jag gjorde min inspektion på skroten, föll min blick på ett minst sagt oxiderat fotogenkök. Eftersom jag hade 10 kr till godo från tidigare besök så bjöd jag alltså 10 kr för eländet.

I stället för att göra något vettigt idag så beslöt jag att fräscha upp köket. Fram med dunken med syrablandningen, kokplattan och baljan.


Eftersom baljan synbarligen var lite i minsta laget så blev det att koka i etapper.


Halvtid.

Hade det varit någon idé att försöka göra köket brukbart hade jag använt andra medel för att även ta bort rosten.

Sedan lite Autosol för att pusta bort det mesta av den utfällda kopparen och återställa lagom mycket lyster för att kunna kalla utseendet "shabby chic" och kanske kunna använda den som inredningsdetalj. 


Och när den var syrabad och putsad visade det sig vara en Primus No.5.J:or.

Tittar man i botten så är den stämplad med ett F vilket, så vitt jag vet, anger tillverkningsåret till 1916.

/EDIT: 
Tydligen visste jag för lite. F:et har inget med åldersmärkning att göra. Eftersom det både saknas den nyare stämpeln med bokstav(bokstäver) och siffra i en cirkel och den äldre, en bokstav ovanför K:et i Stockholm, under Sweden, så skall köket tydligen vara äldre än 1911 (då årtalmärkning infördes)
EDIT/


BAHCO blev det först från och med 1954

Det första rökfria fotogenköket, Primus, konstruerades av Frans Wilhelm Lindqvist (även om danskarna menar annat) och patenterades 1891.

2 kommentarer:

  1. Jag trodde koppar skulle va grönt ? De brukar mitt vara.

    SvaraRadera
  2. Ja, när det stått och fått oxidera sedan första hälften av 1900-talet har det fällt ut så mycket koppar att det ser ut som det vore djort av koppar.

    Du får väl putsa på grejorna och se vad som döljs under smutsen ;)

    SvaraRadera