tisdag 16 september 2014

Blåst

Satt och åt middag och bläddrade i lokaltidningen, höll på att sätta i vrångstrupen när jag såg rubriken "Tyresös vindsnurra kostar 43 miljoner". Och än värre att det handlar om en affär med vidkraftföretaget OX2.

Förutom att det handlar om ett mycket riskabelt ekonomiskt spel med kommunens pengar, dessutom   med mycket tveksamma miljöaspekter så har jag hela sommaren, på nära håll, följt hur OX2 skämt ut sig och skapat osämja i den lilla finländska byn Munsala.

Sammanfattning (saxat ur tidningen Sydin):

Åtta personer besvärade sig mot planen på nio vindkraftverk. Därmed försenas byggstarten, vilket påverkar bolagets inkomster. Inmatningstariffen för vindkraft är 105,30 euro per megawattimme fram till december 2015, då den sjunker till 83,50 euro. Ju tidigare man kan komma igång med bygget, desto mera statliga subventionerna får bolaget.

Men bolagets agerande har väckt förvåning. Först lovade OX2 20 000 euro till var och en av de åtta bara besvären dras tillbaka. Det kallades i upprörda ordalag mutor, om än det inte är olagligt att nå en överenskommelse, och ingen nappade på. Erbjudandet var inte särdeles genomtänkt. Det skulle ha kunnat inbjuda till en ny form av okynnesbesvär, där personer börjar besvära sig i hopp om ekonomisk ersättning.

Än mindre genomtänkt var bolagets nästa drag: OX2 lovade byarna i området 350 000 euro att använda för byarnas bästa under förutsättning att besvären återtas. Taktiken kan knappast missförstås: Man ville skapa ett offentligt tryck på dem som besvärat sig, känna dem tvingade att återta besväret ”för byns bästa”.

Detta resulterade i hot mot de som besvärat sig varvid en av dem drog sig ur. Dessutom så har nog inte allmänheten fått ta dela av hela spelet bakom kulissen (inte jag heller, för den delen) men det förekom nog flera turer kring "mutorna". Mera på http://svenska.yle.fi/osterbotten#addsearch=ox2

Nu diskuteras en uppförandekod inom vidkraftsbranschen, men skadan är ju redan skedd i Munsala.

Det är med detta företag som nu bl.a. Tyresö kommun, Tyresö Bostäder, Sollentuna kommun, Sollentunahem, Sollentuna Energi och Bostads Mimer har gjort affärer. Vet inte ifall man skall vara glad för eller tycka synd om Mora kommun eftersom vindkraftparken byggs där.

Avslutningsvis får man nog hålla med kommundirektören om att det nya bolaget Tyresö Vindkraft AB i stället borde heta Tyresö Blåst AB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar