fredag 22 maj 2015

Snabbfix

I går knackade jag lite på termostaten till varmvattenberedare och då gick funktionen definitivt ur den, i form av ett rökmoln.

Kollade med de lokale VVS-leverantören och termostaten skulle gå loss på 1500sek. Ungefär precis lika mycket som en varmvattenberedare hos Biltema kostar ny.

Beslöt mej för en tillsvidarelösning.
Inhandlade reservdelstermostat hos Biltema och kopplade om lite.

Först tänkte jag mig en mera komplicerad lösning som inte tar hänsyn till polaritet, jordfel mm. men det verkade ju lite komplicerat för en temporär lösning. Dessutom var det ju samma problem med manöverkretsen.


Så jag förenklade enligt nedan


I det senare fallet behöver man nu säkerställa att fasen hamnar på rätt plint eftersom det bara blir en enpolig brytning. Alltså varmvattenberedare är ansluten med stickpropp och det kan ju bli så att man bryter nollan och då kan man vid ett jordfel i värsta fall sätta termostaten ur spel.

Hoppas nu bara att detta inte blir en permanent lösning.

Resultatet:

Före & EfterMen det är nog något lurt fortfarande, verkar inte värma som det ska. Kan nog bli en ny varmvattenberedare i alla fall. Dessutom mätte jag upp ett allvarligt elfel i huset. Fas - Noll = 229V, Fas - Skyddsjord = 240V!!!2 kommentarer:

  1. Tolkar denna mätning som att du inte har någon jordfelsbrytare installerad i kåken. Detta elfel lär du nog kolla upp å det snaraste. //tompas11

    SvaraRadera
  2. Det riktigt förbryllande är att det visst finns en jordfelsbrytare. Nu mätte ja oxå upp 127V mellan micron och diskbänken. Verkar finnas e flytande nolla någonstans.

    SvaraRadera