tisdag 27 januari 2015

Björntjänst

"Förr i världen" inhandlades massor med delar från 'over there' men nu har eBay gjort många säljare en björntjänst genom att automatiskt påföra priset en 'Import charges (estimated)' avgift som en del av deras sälj-/frakttjänst till säljare. Naturligtvis gäller det vid försäljning till EU-länder


Vart de pengarna tar vägen fick jag inget riktigt svar på när frågan ställdes till eBay.
I.a.f. vet jag att det är väldigt sällan tullen velat ha någon import-/tullavgift för paket med innehåll värt under 500sek.

Naturligtvis kan försäljare välja ta bort avgiften men det innebär att: ifall de inte har egna rabatterade fraktavtal med speditörer så blir frakten så dyr att varan totalt blir dyrare för slutkunden. Och blir totalsumman på paketet, inklusive fraktpriset tillräckligt hög så slår tullen till.

Kostnadsexempel

Letade efter ett av kullagren (SKF 3207 ATN9) till spindeln till min svarv och hittade ett hos kullager_punkt_se  till det facila priset av 595sek + 49kr i frakt, alltså 644sek. Likadant lager kostar på eBay i USA 349sek + 158kr i frakt + tilläget "importkostnader" 108kr =  615sek. I stort sätt samma pris. I alla fall inte värt den längre leveranstiden på ett par veckor.


Turligt nog hittade jag lagret på eBay i Tyskland för 353sek inklusive frakt och med leveranstid på tre dagar. Iofs ett 2RS lager som skulle ha kostat 724sek med frakt från ovan nämnda svenska web-shop. Halva priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar