onsdag 6 juli 2016

Etappmål

Avslutande etappen hamnade även den på 500 km.

Eftersom det blivit mycket forsar så gjordes idag även ett besök vid Kukkolaforsen.


Någon timme efter att ha passerat den Finländska gräns överraskade jag familjen med en omväg via minnesmärket över slaget vid Siikajoki. Finska kriget alltså.


En något så anspråkslös sten över en batalj där Adelcreutz och Nylands infanteriregemente gjorde så bra ifrån sig så att regementets soldater än idag får bära det så kallade Siikajokikorset på sina permissionsuniformer.


Under en martall i närheten finns även ett något märkligt "monument" av ihopcementerade stenar i form av en tallkotte med texten Siikajoki 1808


Hade även tänkt leta efter eventuellt monument vid Revolax men det förslaget föll inte i god jord med de andra. Senare även i Pyhäjoki men pga markarbetena för det kommande kärnkraftsbygget så avstods det. I värsta fall hade man väl blivit tagen för protesterande kärnkraftsmotståndare med påföljande problem.

I spöregnet kunde vi även åka förbi Finlands riviera, Kalajoki, utan att behöva gå ner på sandstranden som nu börjar bli utbyggd med lyxlägenheter och hotell och allehanda spanieninspirerade strandbarer.

Nu är vi iaf framme i Jakobstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar