lördag 9 augusti 2014

Soppa

Emellanåt kan ärtsoppa vara "helt underbart gott".

Men av någon anledning verkar jag bränna hela-halva gommen nästan varje gång. Ungefär som när man gör egen pizza och gömmer tomatskivor under ett isolerande täcke av ost...

Hur som helst så började jag fundera i termer av att tillverka ärtsoppa från grunden. Dvs. det har jag aldrig gjort, varken den svensk eller finländska varianten.

3 kommentarer:

 1. Om Du menar tillverka från grunden och odla ärtor ligger Du kanske sen ute på säsongen. Men om Du menar att blötlägga gula ärtor så räcker det med 2 dygn. Odla gris är mer omständigt så passa i stället på att köpa färdigsaltad fläsklägg som du kokar ett par timmar sen kokar du ihop det med ärtorna kryddar lämpligt med vitpepper och oregano och timjan. Skitgott

  SvaraRadera
 2. Ärter hat jag iaf odlat men jag har nog ingen ork att torka dem för att sedan blötlägga. I Finland är det vanligt att ärtsoppan görs på gröna ärter vilket skulle förenkla något.

  Vad köttet anbelangar så har jag ,för det första, inga som helst möjligheter att föda upp något svin. Gör det andra gillar jag när köttet och eventuellt köttkorv serveras på sidan om, med skånsk senap.

  ska börja med din variant med köperåvaror så får jag se ifall jag får mersmak.

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde ärtsoppa på blötlagda ärtor och rimmat fläsk,för ett par år sen. det var minimalt med jobb men blev underbart gott.
  Pröva det.

  SvaraRadera