söndag 12 juli 2020

Provstart

Fixade nytt sladdställ till den MMA invertern jag hittade på skroten.

Vid tidigare kabelbyte hade någon skarvat kabeln straxt innanför kabelgenomföringen och lämnat 20-30cm av den gamla kabeln. Varför det kan man ju undra.


Nu är det åtgärdat, inklusive ny genomföring/dragavlastning.

Det blev 3G1,5 gummikabel även om märkskylten nämner strömmar upp till 25A. Konstigt med tanke på att det är 1,5 mm² kabel inne i svetsen.

Manualen lovar högre svetsström vid lägre inström än märkskylten!?

Eftersom även svetskablarna var klippta så letade jag i förrådet och hittade 50 mm² gummikabel från någon demonterad UPS-anläggning.


Tyvärr är ytterdiametern 1mm över innerdiametern på genomföringarna så det blir nytt besök på skroten ifall funktionstestet går bra.

Spänningssatte och fläkten startade, ingen rök kom ur den och ingen säkring gick så det verkar ju lovande. När jag samlat mod ska jag ansluta femtikvadratarna och se ifall jag kan tända någon ljusbåge.

EDIT
Ajdå, började läsa servicemanualen. Hittade punkt i felsökningsinstruktionerna "ingen av lamporna i fronten lyser" och mindes att ingen lampa lös när jag spänningssatte. Det märkliga är att manualen inte säger något om vad lamporna har för funktion.

EDIT2
Eftersom en av lamporna i fronten borde vara on/off indikering så tänkte jag att det saknas manöverspänning. Ut och kolla. Mycket riktigt, etta ingångsstiftet till manövertransformatorn var av.


Lätt fixat problem det, hann ja tänka. Nu har jag manöverspänning ut från transformatorn men ingen lampa lyser. Undrar ifall det hjälper att banka riktigt hårt på svetsen. Kanske lampan är trasig...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar