onsdag 30 september 2020

Plastiskt

Idag när jag tog en snabb "konsultlunch", på vägen från Västerås, reflekterade jag än en gång om hur man lyckats försämra och fördyra saker med hänvisning till "plast i havet".

Man riktar in sig på vissa saker och skiter i andra visar bara att det är något systemfel. Sugrör och plastpåsar är farliga för haven (och för barnen). Märkligt att det är platspåsarna i matbutiken som är farligaste varianten. Soppåsarna av plast verkar inte fördyras i samma grad.

Att man blundar för t.ex. konstgräs och klädprodukter av plast (fleece och dylikt) är ju märkligt. (men man kan ju inte ta bort konstgjorda produkter eftersom päls och vissa andra naturmaterial är uteslutet för djuren är ju så gulliga).

 
Sugröret är tydligen farligare än locket eftersom det är bytt till äckligt papperssurogat. Än äckligare är ju Shell som bytte locket på kaffemuggarna till papperslock. Där stannar jag inte ens längre. Äckligast är pappret runt portionssnuset men det är nu länge sedan jag snusade (och då mestadels lössnus).

Tror jag skall börja ta med mig en porslinsmugg att fylla på kaffet i, i de fall när jag köper kaffe på macken. Kaffet på fd Statoil är ju för den delen odrickbart så det blir bäst att ta med sig en 12V kaffekokare i bilen. 
 
Jag fick förresten en dubbelväggad porslinsmugg med lock av gummi, av dottern, för att ha just i bilen. Undrar vart den tagit vägen.

4 kommentarer:

  1. Nämen! En sån miljövän du blivit.Nu tror jag att du skulle göra Greta glad :)
    Själv slutade jag med plastkassar för flera år sen då jag tycker att dom är hopplösa att packa i. Jag har egna butikskorgar i plast.

    SvaraRadera
  2. Själv böt jag till en ful tygkasse(gardintyg,70-tal) för länge sedan för att plastkassarna rämnade. Innan Greta blev på ropet.

    SvaraRadera
  3. Men vad packar ni soporna i nu då? Förr kunde man ju återanvända plastpåsarna som soppåsar. Nu blir man ju tvungen att köpa plastpåsar på rulle för soporna. Oavsett så bränns ju soporna och därmed plastpåsarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper dom billiga soppåsarna på rulle så klart.Inte fan betalar jag 7kr/påse.

      Radera