söndag 16 december 2012

Övervakningssamhället

Det blir bara värre och värre med övervakningssamhället.

Nu håller några stolpskott i Finland på och utreder möjlighet till GPS-baserad vägavgiftsskatt.

För det första, ingen tror väl att detta skulle ersätta någon befintlig skatt, nej det blir nog en extra pålaga ifall det skulle förverkligas. LÄS HÄR

Det riktigt skrämmande är ju alla såkallade synergieffekter detta skulle medge, förutom att storebror har ett nytt sätt att veta vad DU gör, var, vid varje givet tillfälle. Redan nu går det ju att positionera via mobiltelefon, kreditkort och övervakningskameror.

Tänk dig följande scenario, du skall meddelst bil ta dig mellan, säg Malmö och Stockholm, eftersom du har lite brottomt så blir det överhastighet. Nu är du ju förberedd så du skymmer ansiktet vid varje plåtpolis men nu kan du ändå få separat böteslappar för varje delsträcka på resan eftersom myndigheten kan positionera och beräkna din hastighet med hög precision.

Nu påstår du ju att det var någon annan som framförde ditt GPS positionerade fordon men då kan polisen samköra lite register från din teleoperatör och uppgifter från ditt tankkort och kreditkort.

Nu säger du att det spelar ingen roll för dom kan inte bevisa att det var du som körde. Då ska du betänka att i Finland är det bilägaren som får böteslappen oberoende ifall det var han/hon som körde. Det behövs bara en liten justering av lagen...

Välkommen till framtiden!

PS.
Argument som -"det berör inte mig utan bara dom som gör något olagligt", är rena nyset. ALL information  kan och kommer att missbrukas. Även Facebook och Google håller stenkoll på dig vad gäller position, intressen, umgängeskretsar samt vilka datorer du använder och var du befinner dig mm mm, ifall du inte redan märkt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar