fredag 17 februari 2023

1:49

Måste ju bara bygga antenn till Sailor, radion. Hittade en byggsats till en ändmatad trådantenn med impedanstransformator 1:49. Det finns naturligtvis färdiga att köpa men det är ju mycket roligare att bygga ihop något själv. Kunde ju ha köpt alla komponenter i lösvikt men det hade förmodligen blivit lika dyrt, minst, och tagit mycket längre tid att få hem komponenterna.

 
Började med impedantransformatorn (dvs "huvudspolen") och det var ungefär så långt jag hann innan det blev hundpromenaddags.
 
 
Antennspolen för anpassning av antennen till lite "längre" våglängder får jag återkomma med.

Fick även ett paket, häromdagen, med mätinstrumentet jag borde ha köpt för två-tre decennier sedan, en LCR mätare. Å andra sidan har radiointresset gått på halvfart alltför länge. Nästan så att digitaltekniken hunnit ta över under tiden.

 
Tänkte börja med att läsa manualen och blev kallsvettig, fick flashbacks från VTL (Vasa Tekniska Läroanstalt) om teoriämnen jag inte gillade. Iofs är det inte så farligt när det gäller rena "enfasapplikationer" som när man skall försöka sig på beräkningar i trefassystem

Därpå följande sida gjorde att anspänningen lättade:
 
Normal Use - Fully Auto Mode

 
Men även om instrumentet är rätt avancerat och även klarar impedansmätning så kan det knappast avgöra permeabiliteten i ferrit-/ringkärnor. Dvs vilket/vilka användningsområden/frekvenser återvunna kärnor är lämpade för...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar