torsdag 14 maj 2020

Spännande

Häromdagen köpte jag mig en "ny multimeter" på eBay.
En Heathkit VTVM IM-11/D, alltså en Vacuum Tube Voltmeter.

Nedan enligt bild i annons. Undrar hur illa den ser ut, egentligen, när den väl kommer från Tyskland.


Spännigsmatningssladden ser inte så fräsch ut och det saknas två rattar och mätproberna. Hoppas att båda rören finns och att den fungerar behjälpligt

Planering:

Först en allmän uppfräschning, sedan skall ett par gamla kondensatorer bytas i mätaren, ifall tidigare ägare inte redan gjort det. Genomgång av funktioner komponenter. Reparation och byte enligt behov.

Just att den mittersta mätproben saknas kommer att kräva en modifiering av mätaren eftersom mätproben innehöll en omkopplare mellan AC och DC mätning (kopplar in ett 1Mohm's motstånd).

Ett vanligt fel är att batteriet som ger en referensström för ohmmätningen brukar ha/haft läckage så det skall ersättas med en krets i stället. Antingen en traditionell eller en modern DC-DC Step Down.

En modernisering som verkar populär är också att koppla bort mätarens jordpotential från chassiet. Även den modden kan bli aktuell. Antingen den eller spänningsmatning av mätaren via isolationstransformator. Jag ser den modden främst som en säkerhetsaspekt men samtidigt som en finess för att utöka mätarens användningsområde.

Efter det skall mätaren kalibreras och så får jag hitta ett användningsområde också :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar